dimarts, 14 de juny del 2011

Y por último, como decia Porky de los Looney Tunes: "...Eso es todo amigos!!"



Avui finalitzen les classe de l’assignatura de Desenvolupament i Educació Socioemocional i ara, més que mai, puc dir que al llarg d’aquests mesos m’he enriquit molt tant mental com personalment.

Gràcies a aquesta assignatura, he pogut adquirir molts d’aprenentatges sobre la importància del camp emocional de vegades tan devaluat, però que sense dubte té una gran importància, ja que representa el motiu i motor de totes les nostres accions. D’aquesta manera, les vivències i experiències de les persones queden impregnades per aquestes emocions profundes i de vegades íntimes que encarnen rere sí tot un món de màgia, fantasia, pors i plaer que sovint passen desapercebudes per les persones.

Personalment, puc dir que l’experiència que m’ha portat aquesta assignatura m’ha ajudat a conèixer-me una mica més personalment en quant a les meves emocions i sentiments. En síntesi, he viscut aquesta experiència com un dia 23 de febrer vaig predir inconscientment; amb les emocions a flor de pell. Paradoxalment, aquest títol innocent i fins i tots incert que pretenia ser un joc de paraules (com els que a mi tant m’agraden), ha esdevingut un fidel reflex del meu pas per aquesta experiència.

Finalment, cal destacar que fent un repàs sobre els aspectes més didàctics de l’assignatura, he de dir que allò que més m’ha costat o, si més no, allò a què més temps he hagut de dedicar, ha estat l’elaboració precisament del bloc. Aquest és un aspecte que he de reconèixer que m’ha plantejat moltes dificultats i reptes cognitius. Dificultats perquè en un principi no tenia gens clar com ho volia enfocar, quins aspectes havia de tractar i com els volia disposar. També ha estat una dificultat la falta de temps, ja que l’elaboració de recerques i reflexions profundes restava molt de temps per altres assignatures, i finalment reptes cognitius pel fet d’emprar algunes eines digitals que desconeixia com ara el Picture Trail o fer un Power Point amb àudio, però que gràcies a aquest he aprés a utilitzar.

No obstant això, malgrat que el bloc és un dels aspectes que més m’ha costat de l’assignatura, he de dir que també ha estat un dels que més m’ha ajudat a superar-la satisfactòriament pels següents motius:

- M’ha “obligat” a fer un seguiment diari d’allò donat a classe, ja que he fet una entrada per cada dia que hem donat. Tots els aspectes tractats els havia de processar internament per tal de fer un comentari personal sobre el tema que fos. D’aquesta manera, no restava oblidat als apunts pel dia d’abans de l’examen, sinó que he anat adquirint el coneixement dia a dia per tal d’integrar-lo com un aprenentatge significatiu i profund.
-M’ha ajudat a prendre consciència del que fèiem dia a dia a classe, ja que repassant allò donat em permetia treure dubtes o qüestions que no entenia en el moment.
- M’ha servit per elaborar un material útil per l’examen, ja que hi havia allò més important i més destacat; allò que no podem oblidar.
- M’ha servit per aprendre a fer recerques d’ampliació dels diferents temes donats per tal de comparar diferents versions, autors, fonts i no quedar-me amb allò primer.
- M’ha ajudat a aprendre a documentar en profunditat i recolzar les informacions i les pròpies opinions a través dels diferents autors.
- M’ha ajudat a comparar i contrastar informació de diferents autors que parlen sobre el mateix tema.
- M’ha servit per posar a prova les meves competències digitals en l’ús de les noves tecnologies de la informació. D’aquesta manera, he fet recerques de vídeo, documents, etc. per recolzar les fonts d’informació i fer-ho de pas més atractiu i lúdic pel lector.
- M’ha servit per posar a prova les meves capacitats creatives i imaginatives, ja que he tractat de fer un bloc lúdic amb el que gaudís el lector llegint. Per fer-ho, he tractar de fer títols creatius que cridessin l’atenció per tal de motivar la lectura. A més a més, cada entrada ha anat acompanyada d’una imatge que reflectís de manera visual el conjunt del tema sobre el qual parlaria. Finalment, el fons del bloc també va estar molt pensat per tal d’anar en concordança amb el títol del bloc, i que permetés alhora la lectura clara i fàcil del contingut tractat.

És per tot això, que puc dir que de tots els treballs realitzats al llarg de la carrera referents al e-portafoli, l’elaboració d’aquest bloc “D’emocions a flor de pell”, ha estat per mi, sense dubte, un dels assoliments dels quals més orgullosa i contenta estic.

En definitiva, gràcies a tot aquell que m’hagi acompanyat durant aquest procés d’elaboració del meu bloc, o qualsevol persona que s’interessi per algunes d’aquestes línies. Però sobretot gràcies mestre per fer-nos de guia en aquesta experiència...

divendres, 3 de juny del 2011

Comuniació no verbal : Sabies què...?


Sabíeu que existeix una forma de transmissió d’informació encara més potent i fiable que la oral, és a dir, aquella que transmetem amb paraules?

Doncs així és. Aquesta forma de transmissió d’informació és l’anomenada “comunicació no verbal”, què és tot allò que no es diu amb paraules, sinó amb els gestos, la postura corporal, l’expressió facial i el to de veu, entre d’altres.

Hi ha estudis que avalen que el 93% del llenguatge és comunicació no verbal (un 20-30% amb el to i un 60-80% gestos, expressions facials, mirades, etc.) , mentre que les paraules només representen el 7%.

Per tant, queda clar que l’expressió involuntària del nostre cos ens delata i que si salpiquéssim interpretar aquestes senyals sabríem gairebé al 100% allò que pensen els altres independentment del que ens estan dient amb paraules, ja que recordem que l’ésser humà té la capacitat d’enganyar, mentir i ocultar informació als altres.

Aquí us mostro el vídeo comple que vam veure a classe titulat "Lenguaje Corporal" del programa Redes. Espero que us agradi!







Per últim, m'agradaria recomanar-vos un llibre molt interessant que vaig llegir ara fa un parell d'anys titulat "La comunicació no verbal" de l'autora Flora Davis, que tracta tot aquest tema des d'una vessant psicològica, antropològica i etològica.

En ell, l'autora no només estableix un inventari de les tècniques emprades pels investigadors d'aquests sectors, sinó que proporciona nombrosos exemples de cóm aquest llenguatge silenciós influeix en les nostres vides diàries.

Espero que us agradi!