dimecres, 18 de maig del 2011

Dimarts 17 Maig de 2011: Unim les mans!



Avui a l’assignatura de Socioemocional, hem vist en què és el treball en xarxa i en què consisteix.

El treball en xarxa fa referència a la forma de treball conjunt entre els diferents serveis o membres que l’integren. La base ideològica d’aquesta forma de treball, és el valor del treball col·laboratiu i conjunt per sobre de la suma de les individualitats o les parts. D’aquesta manera, tots les parts treballen de manera connexa i interelacionada per tal d’intervenir i millorar l’objectiu comú.

Aquesta forma de treball, la podem assemblar a la que es realitza en els casos de maltractaments infantils. Institucions com ara els serveis socials, la policia local, els equips educatius, els Equips d’Orientació Psicopedagògica (EOP), pediatria, salut mental infanto-juvenil (SMIJ) i serveis de menors, entre d’altres. Treballen conjuntament per tal de detectar situacions de maltractament, notificar els casos, validar la situació, fer un protocol d’intervenció per millorar-la, fer un seguiment per tal d’avaluar les millores i finalment, tancar el cas.

Cal mencionar, que cada serveis o institució s’encarrega d’un aspectes en concret, la qual cosa és essencial per tal de que cadascun realitzi la pròpia feina sense interferir en allò que no li pertoca. Cadascun té una funció fonamental dins del procés i és gràcies a aquestes interrelacions protocolitzades que es pot arribar a modificar situacions familiars de maltracaments als infants.

Un altre aspecte que cal destacar és què, com tot, hi poden sorgir algunes dificultats a l’hora de treballar en aquest sistema com ara que no tot és sempre possible i que no tot sortirà sempre com nosaltres voldríem, cal un esforç conjunt i un coneixement i valoració del treball de les diferents part per tal de reconèixer-lo i valorar-lo.

No obstant això, podem dir que el treball en xarxa és una bona forma d’actuació, ja que multiplica els beneficis, dendibilitza esforços, pot evitar el síndrome del professor cremat, restitueix competències, et fa sentir part d’un equip que treballa pel mateix objectius, entre d’altres.

En definitiva, mencionar que els professionals de l’educació no estirem sols alhora de fer la nostra feina, sinó que tindrem el recolzament d’altres grans institucions que s’encarregaran de fer part que els pertoca del procés de treball. El que no podem oblidar és que la nostra feina és la de detectar i notificar, però en cap cas la de validar.


AMPLIANT L'HORITZÓ...

- Power point "El treball en xarxa" de la Red Europea de Diálogo Social (REDS).

Navegant per Internet, he trobat aquest power point que explica de manera molt simple i concisa tot el que té a veure amb el treball en xarxa. Algunes de les preguntes a que dóna resposta, són les següents:

- Què és el treball en xarxa.
- Què ens permet treballar d'aquesta manera.
- Cóm treballar en xarxa.
- En quins principis es basa.
- Entre d'altres aspectes.

Aquí ho teniu. Espero que us agradi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada